hatha yoga

Yoga is een paar duizend jaar oud en ontstond in India. Door meditatie kreeg men inzicht in hoe lichaam en geest functioneren en samenwerken. Deze inzichten resulteerden in verschillende soorten yoga, waarvan de hatha yoga de lichamelijke kant benadert. In het Westen is hatha yoga de meest bekende vorm: een systeem dat lichaamsoefeningen, adem, meditatie en ontspanning op een uitgebalanceerde manier met elkaar verbindt.

yogalessen
In mijn yogalessen heb ik een specialisatie geïntegreerd die de werking van de yogahoudingen nog intensiever maakt: de inzet van de bekkenbodem. Een dynamische bekkenbodem, een meesterwerk van spieren, is voor het lichaam wat een goede fundering voor een huis is. Deze specialisatie ontstond uit mijn contact met het werk van BenitaCantieni. Het begon met haar boek Tigerfeeling; dass sinnliche Beckenbodemtraning. Ik had een juweel in handen, ik wist het. Ik reisde naar Zurich, het begin van een aantal Cantienica trainingen. Inmiddels geniet haar methode für Körperform und Haltung grote bekendheid. Het geraamte in optimale lengte, zo dat alle gewrichten (ook de wervels natuurlijk) van alle druk bevrijd worden. Deze aandacht voor ’lichtheid’. Het was moeiteloos te verenigen met mijn geliefde yogahoudingen.
Zij vormt voor mij een brug van de klassieke yogatraditie naar een nieuwe tijd.

Bewegelijkheid en zachte kracht.
Stabiliteit en lichtheid.
Innerlijke rust vinden.
Met aandacht hier en nu aankomen
In de adem wonen – ook in de beweging.
Actief ontspannen zijn.
Ontspannen actief zijn.

De lessen zijn zo zorgvuldig opgebouwd dat iedereen meteen kan beginnen. Ze worden in de yogastudio in mijn huis gegeven. De groepsgrootte- maximaal acht personen- garandeert persoonlijke aandacht en begeleiding. Er is keus uit lessen van een- en van anderhalf uur.