oude versie nieuwe

Nieuw…..

Diagonalen

Beweging heel licht maken is een kunst.
Waardoor beweegt adem licht en moeiteloos? Waardoor ontstaan lichte, vloeiende bewegingen. Waardoor vanzelfsprekendheid en gemak? De eerste stap is de wervelkolom vrijmaken, lang maken tussen de twee polen; de bekkenbodem en het kroonpunt. Daardoor wordt het hele lichaam vrij. Dan kun je kiezen. Wil je voorwaarts, achterwaarts, naar opzij buigen of wil je draaien?

Heb je er ooit aan gedacht lichtheid te vinden in diagonale bewegingen?
Dat is de tweede stap.

Diagonale oefeningen werken heel direct in op de wervelkolom. Stel je voor; je hebt gewassen en je wilt een laken of dekbedhoes opvouwen. Als je dat, samen met iemand doet, pakt ieder twee van de vier punten beet. Ieder rekt de punten ervan in tegengestelde richting (diagonaal). Je trekt het laken glad en strijken ervan is dan eenvoudig. Op een soortgelijke manier werkt het in het lichaam ook, de diagonale oefeningen zorgen voor symmetrie. Bewegen wordt zoveel gemakkelijker, zoveel lichter.

Ook diagonaal ademen is heel bijzonder. De intense rust die dan ontstaat is een bijzondere ervaring.


Bekend is dat torsiehoudingen de wervelkolom flexibel houden en een zuiverende werking op de buikorganen hebben. Ze hebben echter nog zoveel andere opmerkelijke kwaliteiten. Om er een paar te noemen:

Heel bijzonder bijvoorbeeld is het gevoel van ruimte na een torsie . Van loslaten ook. 

Loslaten en ontspanning is de functie van de Blaasmeridiaan. Deze meridiaan begint aan de binnenooghoeken en verloopt over het hoofd; via de beide zijden van de wervelkolom; langs de achterkant van de benen tot de kleine tenen.  Door het verloop van deze meridiaan, activeer je de energiestroom in alle torsiehoudingen.

Een andere kwaliteit is dat de oefeningen uit Let’s twist again opgebouwd worden vanuit een dynamische bekkenbodem. Dat is de basis. Een basis die jou verbindt met de aarde van waaruit  je je opricht in een zittende houding of lang maakt in een liggende houding. Dat oprichten gebeurt altijd tussen twee polen: de bekkenbodem en het kroonpunt. Ook dat is bijzonder want geen wervel drukt op de ander, hindert de ander, er is alleen maar ruimte.

Uitdagend is ook om een twist/ torsiehouding niet te snel te doen, maar met aandacht en vloeiend. Dan geven zij een Koninklijke, gracieuze lichaamshouding. Zie de illustratie op mijn Facebook pagina: yoga marijke ludwig.

Laag voor laag ervaar je de twist dieper in het lichaam en wordt je meer en meer bewust van de enorme ademruimten.

Zin om het te ervaren?

Workshop Let’s twist again.

28 mei van 10.00 tot 14.30 uur.

4 VYN punten

De workshop BASISKRACHT op 23 januari was al snel volgeboekt.
Nu opnieuw gepland op 4 juni 2016.
Wil je meer weten over de bijzondere invloed van basiskracht…de bekkenbodem?
Klik op de link yoga/bekkenbodem en op de workshop Basiskracht.

Nieuwsgierig naar een nieuw lichaamsgevoel?
Vrij, licht en bewegelijk?
Een bewegelijkheid die je zo bewondert in kinderen en natuurvolkeren?
Zelfs als je kindertijd die lichtheid niet toestond, je lichaam weet het. Als geen ander.

De basis van een gezonde, mooie houding is de bekkenbodem. Verbaasd?
De bekkenbodem is voor het lichaam als een fundering voor een huis.

Een goed getrainde bekkenbodem geeft je houding (ook yogahoudingen) een ongekende lichtheid en kracht. Door de ‘oprichting van het bekken’, die door het activeren van de bekkenbodem ontstaat, wordt de rug ontlast en tegelijkertijd in de juiste anatomische houding versterkt. Je nieuwe lichaamsgevoel begint met Basiskracht.

Lees meer over de workshop Basiskracht